Bellae Domus Salutis ()

Paarden & essentiële oliën

Paarden hebben een zeer goed reukvermogen, waardoor ze een geur al vanaf 2 km afstand kunnen oppikken. Dankzij hun reukvermogen kunnen ze hun huis terugvinden en kuddes, soortgenoten of vijanden herkennen. Van een ongelooflijke kracht gesproken!

Wist je dat je etherische olie bij paarden kan gebruiken als natuurlijke ondersteuning? De olie geeft hun immers meer rust, motiveert hen en komt hun spieren en gewrichten ten goede.

Drie manieren om etherische olie te gebruiken bij paarden

Gebruik in alle gevallen zuiver geteste olie. Vele samenstellingen die je bij een (online)winkel of drogist kan kopen, zijn niet zuiver. Niet alleen ons lichaam, maar ook dat van paarden ziet die vorm als gifstof en zal er alles aan doen om ze zo snel mogelijk te verwijderen, wat dus een averechts effect creëert.

Aromatisch: Paarden weten instinctief welke oliën het beste voor ze zijn. Je kan je paard gewoon rechtstreeks vanuit het flesje aan de olie laten ruiken. Je zal meteen aan je paard of pony merken of die geïnteresseerd is of niet. Wanneer je paard de etherische olie door zijn/haar neusgaten inademt, heeft die direct effect.

Op de huid: Het is prettig voor je paard om etherische olie te verdunnen met gefractioneerde kokosolie. Zo wordt de etherische olie beter en sneller opgenomen. Meng 15 ml gefractioneerde kokosolie met twee à vier druppels olie. Je kan daarvoor een lege fles vloeibare olie gebruiken en er een dop met een pipet op draaien. Zo heb je altijd een verdunning bij de hand.
Let op: druppel geen etherische olie op het hoofd, in de ogen, in de oren, op de binnenkant van de oren of op de geslachtsdelen. Dat prikt, doet pijn en kan blijvende schade veroorzaken.

Inwendig gebruik: Overleg altijd met je dierenarts vooraleer je essentiële oliën begint toe te dienen. Als je oorspronkelijke olie wil toevoegen, gebruik dan nooit meer dan drie à vijf druppels per dag (tip: ervaar altijd ook eerst wat de olie bij jou doet).

Goede samenstellingen voor paarden

Lavendel

 • Lavendel is rustgevend en kan tekenen van spanning verminderen. Doe een druppel in je hand, wrijf je handen daarna over elkaar en laat je paard ruiken. Je kan je paard ook direct aan het flesje laten ruiken.
 • Lavendelolie voelt fijn aan en kan plaatselijk aangebracht worden. 
 • Lavendel is ideaal voor een zelfgemaakte vliegenspray: 10 – 20 druppels aan 100 ml water toevoegen in een sprayflacon. Schudden voor gebruik.

Pepermunt

 • Pepermunt ondersteunt de spieren en gewrichten. Als je de extracten bij jezelf (verdund) aanbrengt, merk je gelijk de koelende werking en een verbeterde doorbloeding. Ervaar het effect zelf ook gerust eens. Voeg twee à vier druppels toe aan 15 ml etherische olie en masseer de gewenste gebieden. Let erop dat je uit de buurt van de oren, ogen en geslachtsdelen blijft.
 • Pepermunt geeft energie. Je kan je paard of pony uit het flesje de olie laten inademen. Of breng vier à zes druppels van een verdeelde mix aan op de ruggengraat van je paard, van staart tot hoofd.
 • Pepermunt ondersteunt je spijsvertering en stoelgang, en dus ook die van je paard.

Theeboomolie (tea tree)

 • Theeboomolie is geweldig om de huid van je paard te reinigen en te zuiveren. De olie kan worden gebruikt om gezonde hoeven te ondersteunen. Maak een flesje van 15 ml met vier à zes druppels theeboomolie, aangevuld met gefractioneerde kokosolie en breng een druppel aan op de huid of de hoeven van je paard.
 • Voor een nog betere werking kan je vier à zes druppels van de corresponderende mix langs de ruggengraat aanbrengen.
 • Maak een sprayflacon met 100 ml water en tien druppels theeboomolie en spray daarmee de op de huid.

Wierook

 • Laat je paard aan wierook ruiken vooraleer je het in z’n trailer zet. 
 • Je kan wierook puur op de vacht aanbrengen, zodat de huid van je paard vlotter herstelt.
 • De olie brengt rust en geeft vertrouwen.

Veilige planten & kruiden voor paarden

Anijszaad, basilicum, bergamot, blauwe kamille of duizendblad, copaïba, dille, venkel, geranium, grapefruit, gember, kamille, kardemom, koriander, lavendel, citroengras, marjolein, mandarijn, salie, mirre, neroli, sinaasappel, patchoeli, petitgrain, pepermunt , roos, rozemarijn, sandelhout, strobloem, vetiver, jeneverbes, wierook, ylang-ylang, cederhout citroen, cipres

Etherische oliën alleen bij uitzonderingen bij paarden te gebruiken 

eucalyptus, kruidnagel, tijm, wintergroen, kaneel, oregano

Bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen

Bij groene staar (glaucoom) mijden:

eucalyptus, citroengras, melisse

Bij drachtige & zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Je paard met etherische olie masseren

Paarden vinden een (korte) aromatouchmassage vaak heel fijn. Afhankelijk van de grootte van je paard kan je een verdunning met bijvoorbeeld copaïba maken. Eén à twee druppels op 15 ml kokosolie is voldoende om mee te starten.

 • Cardiovasculaire ondersteuning: helichrysum, cipres, marjolein, copaïba
 • Ondersteuning van de spijsvertering: ZenGest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het endocriene systeem: mirre, citroengras, geranium
 • Weerstand: Rozemarijn, copaïba, On Guard, melisse
 • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): lavendel, wierook, mirre, helichrysum, cederhout, geranium, Romeinse kamille, melisse
 • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: wierook, copaïba, AromaTouch, marjolein
 • Ondersteuning van het begrip: copaïba, Helichrysum, kurkuma, sandelhout, Balance
 • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, Kardemom, rozemarijn, Arborvitae
 • Urinewegondersteuning: copaïba, citroengras, jeneverbes, zendocrine

*Het is aangeraden om altijd een deskundige te raadplegen als je essentiële olie wil inzetten om de gezondheid van je paard te ondersteunen. Lees de disclaimer.

Aromatouch-techniek bij paarden

Bij de dōTERRA Aromatouch®-techniek wordt gewerkt langs de meridianen (energiebanen) en viscerale contactpunten van de rug tot aan de hoeven. De toepassing is bedoeld om het sympatische en parasympatische zenuwstelsel van het lichaam in evenwicht te brengen.

De AromaTouch®-techniek werd ontwikkeld door Dr. David Hill, een leidende expert qua alternatieve geneeswijzen en het therapeutische gebruik van essentiële oliën.

Vier fases

1) stress verminderen

2) immuniteit versterken

3) ontstekingsremming

4) homeostase

De massage is ontwikkeld om de systematische stressoren aan het autonome stelsel te minimaliseren en te balanceren. Elke stap in het proces omvat twee etherische oliën, een enkelvoudige olie of een samengestelde olie. De techniek kan stress bij je paard verlichten, net als ontstekingen en pijn. Gebruik de oliën ook voor hoefbevangenheid, stijfheid, en een zwak immuunsysteem.

Tarieven consult aan huis

Consult (per paard, 45 – 60 min.): € 60,00

Bijkomende kilometervergoeding (afstand > 15 km): € 0,35 per km boven 15 km

Voor grotere groepen (> drie paarden/pony’s) op dezelfde locatie: prijs op aanvraag